Engeland

Engelse literaire klassiekers: van Jane Austen tot Charles Dickens

Young happy woman sitting outside the train station, brick wall, reading a book and concentrating

Jane Austen en Charles Dickens zijn zonder twijfel twee van de meest bekende en invloedrijke schrijvers uit de Engelse literatuurgeschiedenis. Hun werken hebben de tand des tijds doorstaan en worden nog steeds gelezen en gewaardeerd over de hele wereld. In dit artikel zullen we een kijkje nemen in het leven van deze auteurs en enkele van hun beroemdste werken bespreken.

Jane Austen werd geboren op 16 december 1775 in Hampshire, Engeland. Ze groeide op in een welgestelde familie en had toegang tot een goede opleiding. Austen’s romans staan bekend om hun scherpe observaties van de sociale klasse en het huwelijksproces in de 18e eeuw. Haar werken, zoals “Pride and Prejudice” (Trots en Vooroordeel) en “Sense and Sensibility” (Verstand en Gevoel), behoren tot de hoogtepunten van de Engelse literatuur. Austen’s verhalen zijn tijdloos, met intelligente en levendige personages en een scherp oog voor menselijke interacties.

Charles Dickens werd geboren op 7 februari 1812 in Portsmouth, Engeland. Zijn vroege leven was vol uitdagingen, toen zijn vader in de gevangenis belandde en Dickens moest werken in een schoensmeerfabriek om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Na zijn turbulente jeugd werkte Dickens als journalist voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde. Dickens’ romans zijn beroemd om zijn karikaturale personages en uitgebreide beschrijvingen van het Victoriaanse tijdperk. “Great Expectations” (Grote Verwachtingen) en “Oliver Twist” zijn enkele van zijn meest bekende werken, die kritiek leveren op de sociale ongelijkheid en armoede.

De werken van Austen en Dickens hebben de Engelse literatuur verrijkt en zijn een belangrijk onderdeel van de literaire canon. Ze blijven lezers fascineren met hun meeslepende verhalen en scherpzinnige analyses van de samenleving. Austen’s subtiele humor en romantiek worden weerspiegeld in haar personages en dialogen, terwijl Dickens’ meesterlijke vertelkunst en sociale betrokkenheid zijn werken tot klassiekers hebben gemaakt.

Als je geïnteresseerd bent in het lezen van de werken van Jane Austen en Charles Dickens, zijn er tal van Nederlandstalige vertalingen beschikbaar. Deze kun je vinden in boekhandels en online boekwinkels. Het is de moeite waard om tijd vrij te maken voor het lezen van deze literaire kunstwerken, en te ontdekken waarom Austen en Dickens nog steeds wereldwijd geliefd zijn.

Ratingpost

Dit is ook de UK