Engeland

Engelse tradities en feestdagen: van High Tea tot Guy Fawkes Night

High Tea

De High Tea is een traditie die teruggaat naar de 19e eeuw in Engeland. Het is een heerlijke en uitgebreide middagmaaltijd waarbij thee wordt gedronken en diverse zoete en hartige lekkernijen worden geserveerd. Denk aan scones met clotted cream en jam, sandwiches, cake en andere gebakjes. Tegenwoordig is de High Tea ook populair in Nederland. Het is een gezellig samenzijn waarbij men geniet van lekkernijen en goede gesprekken.

Guy Fawkes Night

Guy Fawkes Night, ook bekend als Bonfire Night, wordt gevierd op 5 november. Het herdenkt de mislukte aanslag op het Britse parlementsgebouw, de Houses of Parliament, in 1605. Guy Fawkes, een lid van de samenzwering, wilde koning James I en het parlement opblazen. De aanslag werd echter verijdeld en Guy Fawkes werd gearresteerd. Sindsdien wordt zijn arrestatie elk jaar op 5 november gevierd met vuurwerk, vreugdevuren en het verbranden van een Guy Fawkes-pop. Men komt samen om te genieten van het spektakel en de geschiedenis te herdenken.

Kerstmis

Kerstmis, ook wel Christmas genoemd, is een belangrijk feest in Engeland. Op 25 december vieren de Engelsen de geboorte van Jezus Christus. De huizen worden versierd met kerstverlichting, kerstbomen en andere decoraties. Familie en vrienden komen samen voor een feestelijke maaltijd, waarbij traditionele gerechten zoals kalkoen, Christmas pudding en mince pies niet mogen ontbreken. Kerstavond wordt gevierd met kerstliederen zingen en cadeautjes uitpakken. Het is een gezellige en warme periode waarbij samenzijn en genieten centraal staan.

Halloween

Halloween, hoewel van oorsprong Keltisch, wordt ook in Engeland uitbundig gevierd. Op 31 oktober verkleden mensen zich in enge kostuums en gaan ze langs de deuren voor “trick or treat”. Dit betekent dat kinderen snoepjes ontvangen als ze bij huizen aanbellen en “trick or treat” roepen. Pompoenen worden uitgehold en er worden enge gezichten in gesneden, genaamd jack-o’-lanterns, die ‘s avonds worden verlicht. Het is een spannende en griezelige tijd waarin het bovennatuurlijke centraal staat.

Ratingpost

Dit is ook de UK