Wales

Geschiedenis van Wales

Dolbadarn Castle ​in Llanberis, North Wales

Oudheid

Wales heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Vele volkeren hebben zich in dit gebied gevestigd, zoals de Kelten, Romeinen en Angelsaksen. De Kelten waren de eerste bewoners van Wales en lieten hun culturele en linguïstische invloeden achter. De Romeinen veroverden Wales in de eerste eeuw na Christus en bouwden hier verschillende forten en steden.

Middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen werd Wales een onafhankelijk prinsdom onder de heerschappij van lokale vorsten en edelen. De beroemdste prins van Wales was Llywelyn de Grote, die in de 13e eeuw over het grootste deel van Wales regeerde. In deze periode vond ook de invasie van de Normandiërs plaats, die hun macht probeerden uit te breiden over Wales.

Industriële Revolutie

De industriële revolutie had een enorme impact op Wales, voornamelijk in de 18e en 19e eeuw. Wales stond bekend om zijn steenkool- en kopermijnen, die veel werkgelegenheid boden aan de lokale bevolking. De groei van de mijnbouw leidde tot snelle verstedelijking en de opkomst van industriesteden zoals Cardiff en Swansea.

Recente geschiedenis

Gedurende de 20e eeuw speelde Wales een belangrijke rol in de industriële vakbondsbeweging en de strijd voor de rechten van de arbeiders. In 1999 kreeg Wales zijn eigen parlement, het Welsh Parlement, met beperkte wetgevende macht. Sindsdien zijn er inspanningen geleverd om de Welsh-cultuur en taal te behouden en te bevorderen.

Conclusie

De geschiedenis van Wales is een fascinerend verhaal dat meerdere historische periodes beslaat. Van de oude Kelten en Romeinse overheersing tot de middeleeuwse prinsdommen en de opkomst van de industriële revolutie, Wales heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis die zijn culturele identiteit heeft beïnvloed. Het blijft een belangrijk onderdeel van het Verenigd Koninkrijk met zijn eigen unieke kenmerken en tradities.

Ratingpost

Dit is ook de UK