Wales

Tradities en Feestdagen in Wales
Tradities en Feestdagen in Wales


Tradities en Feestdagen in Wales

De bijzondere tradities van Wales

Wales, het land van mythen en legendes, staat bekend om zijn rijke tradities en feestdagen. De Welsh houden vast aan oude gebruiken en hechten veel waarde aan hun culturele erfgoed. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke tradities van Wales.

Eisteddfod

Een van de oudste tradities in Wales is het Eisteddfod-festival. Dit meerdaagse culturele evenement wordt gehouden om de Wales talenkunst (poëzie, muziek, toneel) te vieren. Deelnemers komen uit alle hoeken van het land en concurreren in verschillende disciplines. Het hoogtepunt van het festival is de ceremonie waarin de winnaars worden bekroond met de Eisteddfod-gouden medaille.

Dydd Gŵyl Dewi (St. David’s Day)

Op 1 maart vieren de Welsh Dydd Gŵyl Dewi, de nationale feestdag ter ere van hun patroonheilige, Sint David. De dag wordt gekenmerkt door traditionele festiviteiten, waaronder processies, optochten en muziekvoorstellingen. Veel mensen dragen op deze dag ook een prei of een gele narcis, de nationale symbolen van Wales.

Aberystwyth’s Knitting Festival

Elk jaar in oktober komt de stad Aberystwyth tot leven tijdens het Aberystwyth’s Knitting Festival. Het festival, dat in 2006 is gestart, viert de oude traditie van breien in Wales. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops, exposities bezoeken en lokale handgemaakte breiproducten kopen. Het evenement trekt breiliefhebbers uit het hele land en versterkt de band met de ambachtelijke tradities van Wales.

Belangrijke feestdagen in Wales

Kerstmis (Nadolig)

Net als in veel andere landen wordt Kerstmis uitbundig gevierd in Wales. Op kerstavond gaan veel mensen naar de kerstdienst, genaamd “Plygain”. Op eerste kerstdag delen gezinnen cadeautjes uit en genieten ze van een feestmaal. Traditionele zanggroepen, ook wel “plygainzingers” genoemd, gaan van deur tot deur om kerstliederen te zingen.

Pasen (Pasg)

Pasen is een belangrijke religieuze feestdag in Wales. Vijftig dagen na Pasen wordt er een festival genaamd “Cyntefin” gevierd dat begint met een ochtenddienst gevolgd door muziek en volksdansen. Daarnaast is het bekende “Egg Rolling” een populaire traditie waarbij eieren van een heuvel worden gerold. Het ei dat als eerste de voet van de heuvel bereikt zonder te breken, wordt beschouwd als het winnende ei.

Guy Fawkes Night (Noson Cyllell a Fwca)

Op 5 november vieren de Welsh Guy Fawkes Night, ook bekend als Bonfire Night. Deze dag herdenkt de mislukte poging van Guy Fawkes om het Parlement te laten ontploffen in 1605. Mensen verzamelen zich rond grote vreugdevuren, genieten van vuurwerk en verbranden een effigie van Guy Fawkes. Het is een adembenemend spektakel dat jaarlijks vele toeschouwers trekt.

Tradities en feestdagen spelen een belangrijke rol in de identiteit van Wales. Ze brengen mensen samen en weerspiegelen de diepgewortelde cultuur van het land. Een bezoek aan Wales tijdens een van deze feestdagen of traditionele evenementen biedt een unieke kans om de schoonheid van de Welsh cultuur te ervaren.


Ratingpost

Dit is ook de UK