Engeland

Engelse folklore: mythen en legenden

Engelse folklore: mythen en legenden

Folklore uit Engeland is rijk aan mythen en legenden die het land en zijn cultuur al eeuwenlang hebben geïnspireerd. Deze oude verhalen en tradities worden vaak doorgegeven van generatie op generatie en dragen bij aan de identiteit en de geschiedenis van het land. In dit artikel zullen we enkele van de meest bekende Engelse folklore-mythen en -legenden verkennen.

1. Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel
Een van de meest geliefde en bekende legenden uit Engeland is het verhaal van Koning Arthur en zijn ridders. Dit epische verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen en vertelt over de zoektocht naar de Heilige Graal en de avonturen van Arthur en zijn trouwe volgelingen, waaronder Sir Lancelot en Sir Galahad.

2. Robin Hood
Robin Hood is een legendarische figuur wiens verhaal zich afspeelt in het Engeland van de middeleeuwen. Hij was een edelman die de rijken beroofde om de armen te helpen en rechtvaardigheid te bevorderen. Robin Hood en zijn band van volgelingen, waaronder Maid Marian en Little John, worden vaak afgeschilderd als nobele, rechtvaardige en boogschietende vrijbuiters.

3. Loch Ness Monster
Hoewel het niet strikt Engels is, moet het Loch Ness Monster worden genoemd als een van de beroemdste mythische wezens ter wereld. Deze legende vertelt over een mysterieus monster dat zou leven in Loch Ness, een meer in Schotland. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van het monster, wordt het verhaal en de folklore ervan nog steeds door velen gekoesterd.

4. Stonehenge
Stonehenge is een prehistorische stenen cirkel in het zuiden van Engeland. De oorsprong en het doel van dit monument blijven tot op de dag van vandaag een mysterie. Volgens de folklore werd Stonehenge echter gebouwd door de tovenaar Merlin. Het wordt geassocieerd met talloze mythen en legenden, waaronder de suggestie van bovennatuurlijke krachten en rituelen.

5. Jack the Ripper
Hoewel deze legende uit het Victoriaanse tijdperk minder mythisch en meer sinister is, kan de figuur van Jack the Ripper niet ontbreken in de Engelse folklore. Jack the Ripper was een beruchte seriemoordenaar die in het oosten van Londen toesloeg. Tot op de dag van vandaag is zijn identiteit niet met zekerheid vastgesteld, ondanks talloze theorieën en speculaties.

De bovengenoemde mythen en legenden zijn slechts enkele voorbeelden van de rijke Engelse folklore. Ze laten zien hoezeer de traditionele verhalen en figuren de cultuur en het erfgoed van Engeland weerspiegelen. Of het nu gaat om koningen, magie, mysteries of heldhaftige avonturen, de Engelse folklore blijft ons fascineren en inspireren met zijn rijke en gevarieerde verhalen.

HTML-titels:
– Engelse folklore: mythen en legenden
– 1. Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel
– 2. Robin Hood
– 3. Loch Ness Monster
– 4. Stonehenge
– 5. Jack the Ripper

Ratingpost

Dit is ook de UK