Verenigd Koninkrijk

Het politieke systeem van het Verenigd Koninkrijk

Big Ben Clock Tower and House of Parliament in the night, London, UK

Geschiedenis

Het politieke systeem van het Verenigd Koninkrijk heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oprichting van het koninkrijk in de vroege middeleeuwen. Gedurende de eeuwen heeft het systeem zich ontwikkeld en verfijnd, wat heeft geleid tot een van de oudste parlementaire democratieën ter wereld.

Constitutionele monarchie

Het Verenigd Koninkrijk is een constitutionele monarchie, wat betekent dat het staatshoofd een koning of koningin is met voornamelijk ceremoniële taken. Momenteel is koningin Elizabeth II het staatshoofd. De koninklijke familie heeft geen politieke macht en de regering wordt geleid door de premier.

Het parlement

Het parlement van het Verenigd Koninkrijk bestaat uit twee kamers: het House of Commons en het House of Lords. Het House of Commons is samengesteld uit gekozen leden, bekend als Members of Parliament (MP’s), die hun kiesdistricten vertegenwoordigen. Het House of Lords bestaat uit benoemde leden, waaronder deels erfelijke adel, bisschoppen en aangestelde leden.

Verkiezingen en politieke partijen

In het Verenigd Koninkrijk worden algemene verkiezingen gehouden om de zoveel jaar, waarbij de kiezers hun lokale vertegenwoordigers kiezen in het House of Commons. Het land kent een meerpartijenstelsel, maar meestal zijn de Conservative Party en de Labour Party de twee grootste politieke partijen.

De rol van de premier

De premier is het hoofd van de regering en wordt gekozen uit de partij die de meerderheid van de zetels in het House of Commons heeft. De premier speelt een belangrijke rol bij het vormen van het regeringsbeleid en het vertegenwoordigen van het land op nationaal en internationaal niveau.

Wetgeving

Wetten in het Verenigd Koninkrijk worden gemaakt door het parlement, waarbij het House of Commons de belangrijkste rol speelt. Wetgeving moet worden goedgekeurd door beide huizen van het parlement voordat het van kracht wordt. Het systeem is gebaseerd op het principe van parlementaire soevereiniteit, waarbij het parlement het hoogste gezag heeft.

Devolutie

Vanuit het parlement in Londen worden ook zaken geregeld voor de verschillende regio’s van het Verenigd Koninkrijk. Echter, sinds de jaren 1990 is er sprake van devolutie, waarbij bepaalde bevoegdheden zijn overgedragen aan regionale parlementen in Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Referenda

Naast verkiezingen worden in het Verenigd Koninkrijk soms ook referenda gehouden, waarbij de bevolking mag stemmen over belangrijke kwesties. Bekende referenda waren bijvoorbeeld die over het EU-lidmaatschap in 2016 en Schotse onafhankelijkheid in 2014.

Invloedrijk politiek systeem

Het politieke systeem van het Verenigd Koninkrijk wordt wereldwijd erkend als een van de meest invloedrijke en stabiele systemen. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van democratie en rechtsstaat, en heeft vele andere landen geïnspireerd.

Ratingpost

Dit is ook de UK