Engeland

Engelse mode: van Savile Row tot de punkbeweging

Woman dancing at street

De Engelse mode heeft altijd een bijzondere plaats ingenomen in de internationale modewereld. Van stijlvolle herencollecties tot gedurfde subculturen, Engeland heeft de wereld kunnen veroveren met zijn unieke modegeschiedenis. In dit artikel duiken we in de evolutie van de Engelse mode, van het chique Savile Row tot de rebelse punkbeweging.

1. Savile Row: waar elegantie heerst
Savile Row, gelegen in de wijk Mayfair in Londen, is al meer dan 200 jaar een baken van klassieke herenmode. Het is een plek waar de traditionele ambachtelijke kleermakerskunst hoog in het vaandel staat. Hier zijn enkele van ‘s werelds meest vermaarde kleermakers te vinden, die op maat gemaakte kostuums en overhemden produceren voor beroemdheden, leden van koninklijke families en zakelijke elite.

2. De Swinging Sixties: de opkomst van de modscene
In de jaren zestig stond Londen bekend als het epicentrum van de mode-revolutie. De Swinging Sixties brachten een golf van creativiteit en vrijheid met zich mee, wat resulteerde in de opkomst van de modscene. Iconen zoals Twiggy en David Bailey droegen bij aan de populariteit van de Britse mode. Veel van de huidige ontwerpen zijn schatplichtig aan de stijl uit deze tijd.

3. Vivienne Westwood: de koningin van de punk
Geen bespreking van de Engelse mode zou compleet zijn zonder de punkbeweging te noemen. Dit subculturele fenomeen ontstond in de jaren zeventig en bouwde voort op de maatschappelijke onrust en politieke frustraties van die tijd. Modeontwerpster Vivienne Westwood speelde een cruciale rol in het definiëren van de punkstijl. Haar creaties waren provocerend, rebels en anti-establishment.

4. Britpop en Cool Britannia
In de jaren negentig bracht de opkomst van de Britpop een nieuwe golf van trots en stijl met zich mee. Bands zoals Oasis en Blur domineerden de muziekscene en belichaamden een nieuwe generatie van Britse coolness. De Cool Britannia-beweging bracht een frisse invloed op de modewereld. Britse merken zoals Burberry en Alexander McQueen wonnen aan populariteit en werden wereldwijd erkend.

5. Hedendaagse Britse mode: een mix van traditie en innovatie
Vandaag de dag blijft de Engelse mode evolueren en vernieuwen. Traditionele kleermakers blijven floreren op Savile Row, terwijl jonge ontwerpers zoals Stella McCartney en Christopher Kane op het wereldtoneel schitteren. Engelse mode omarmt een combinatie van klassieke elegantie en experimentele creativiteit.

Of je nu een voorkeur hebt voor de verfijnde ambachtelijke kunst of juist wilt experimenteren met gedurfde, grensoverschrijdende looks, de Engelse mode biedt voor elk wat wils. Van Savile Row tot de punkbeweging en verder, de Engelse mode zal altijd een leidende rol spelen in de internationale modewereld.

Ratingpost

Dit is ook de UK